Látványsport csak fiataloknak

Az Európai Unió (EU) nem engedélyezi, hogy a hivatásos sportolókat vagy klubjaikat támogató cégek az erre fordított összeget levonják az adóalapjukból, és felszólította a kormányt a tavaly elfogadott törvényjavaslat visszavonására, és egy új előkészítésére. Kizárólag az utánpótlássport támogatásáért adható adókedvezmény – írja a Népszava.

Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke május 6-án, a Magyar Sport Napján jelentette be, hogy szinte minden kérdésben sikerült megállapodni az Európai Unióval a korábban látványsportágnak nyilvánított sportágak – labdarúgás, kézilabda, jégkorong, kosárlabda és vízilabda – támogatóinak nyújtandó társaságiadó-kedvezményről, aminek köszönhetően a kormány számításai szerint további 20 milliárd forint körüli összeg érkezhet a magyar sportba. Azt mondta, ennek eredményeként a hivatásos és amatőr sportolói létszám jelentős emelkedése várható.

A napilap azt szerette volna megtudni, hogy mit jelent a magyar sport számára ez a hatalmas siker, ám ekkor kiderült, hogy korai az öröm, illetve nem egészen úgy, és nem azt kell ünnepelni, amit előzetesen sok sportrajongó gondolt.
Dénes Ferenc sportközgazdász lapunknak azt mondta, hogy egyelőre még semmilyen írásos anyagot nem látott arról, hogy az EU áldását adta volna a kormány elképzeléseire.

“Rengeteg a szóbeszéd ezzel kapcsolatban, de leírva még senki sem látta, hogyan fogadta az EU a magyar kormány javaslatát” – mondta Dénes. “Az Uniónak az az alapelve, hogy az utánpótlás-, szabadidő- és egyetemi sport anyagi hátterének biztosításához az állam minden tőle telhető segítséget megadhat, a profi sportnak azonban el kell tartania magát. Lehet, hogy ezen a téren is lesz változás, de én erről szóló írásos anyaggal nem találkoztam, és amíg ilyen nem létezik, addig erről nincs is értelme beszélni.”

A Népszava által megkérdezett másik szakértő ennél sokkal konkrétabban fogalmazott.

“Az EU-val 90 százalékig sikerült megállapodni, vannak azonban részletek, melyekről egyeztetni kell” – jelentette ki. “Az országgyűlés tavaly elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szerint a látványsportágakat támogató cégek a támogatás összegét leírhatják az adóalapjukból, ezt azonban vissza kell vonni, mert az élsport ebből nem részesülhet. A kormány szerette volna elérni, hogy csak módosítsák az elfogadott törvényjavaslatot, de az EU ezt nem engedélyezte, úgy tudom, Bánki Erik két héten belül benyújt egy új javaslatot, amelyet már úgy módosítanak, hogy az Uniónak se legyen kifogása ellene.

Az nem tudom, mert hétpecsétes titokként kezelik, hogy pontosan mit tartalmaz az új szöveg, de az élsportnak saját magát kell eltartania, nem számíthat az államtól ilyen segítségre, mert az sérti az uniós esélyegyenlőségi elveket.”
A tavaly július 23-án elfogadott javaslat többek között azt is tartalmazza, hogy a látvány-csapatsportokban működő sportszövetségek és sportszervezetek a jövőben vagyonátruházási illeték megfizetése nélkül szerezhetik meg sporttelepek tulajdonjogát, feltéve, hogy a sporttelepet 15 évig nem idegenítik el, és sport céljára használják vagy hasznosítják.

Emellett az építésügyi szabályok és a településrendezési terv alapján sporttelep létrehozására alkalmas, beépítetlen földterületek látvány-csapatsportokban működő sportszövetségek és sportszervezetek általi, sporttelep létesítése céljából való megszerzését is mentesítették a vagyonátruházási illeték megfizetése alól. Az indítvány szerint sporttelepnek minősül a sportpálya, az uszoda, a stadion, a sportcsarnok, a jégpálya, a jégcsarnok és a tornaterem, a tornaszoba, a tornaudvar és a vízi-sporttelep.

A társasági adóról és osztalékadóról szóló, valamint az illetékekről szóló törvény módosítása az Európai Bizottság jóváhagyó határozata meghozatalának napját követő 15. napon lép hatályba – azaz lépett volna…

A Népszava úgy tudja, az új törvényjavaslatban pontosítani kell például, hogy csak az utánpótlásnevelő központok, akadémiák építésénél vehetők igénybe a kedvezmények. A Népszava szerette volna megkérdezni Bánki Eriket is, de telefonját nem vette fel, munkatársai pedig azt a tájékoztatást adták, hogy csak hétfőn lesz elérhető.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s