Asztalitenisz: Tóth Krisztina és Póta Georgina már olimpiai résztvevő!biztos induló

A hétfőn nyilvánosságra került világranglista alapján biztossá vált, hogy Tóth Krisztina és Póta Georgina indulhat a jövő évi, londoni olimpia asztalitenisz tornáján.

A nemzetközi sportági szövetség legfrissebb rangsorában előbbi a 35., utóbbi pedig a 40., de mivel csak országonként kettő és nemenként 28 játékos juthatott most részvételi joghoz, az ötkarikás rangsorban Tóth a 19., Póta pedig a 22., azaz mindketten kvótát szereztek.  Tóth pályafutása ötödik, míg Póta második olimpiájára készülhet.

 Ahhoz, hogy a magyar nők csapatban is résztvevői lehessenek a londoni játékoknak, a későbbiekben Lovas Petrának (a világranglista jelenlegi 51. helyezettjének) is kvótához kell jutnia, de ő egyesben már biztosan nem indulhat. A részvételi jog kiharcolására két lehetősége lesz – csakúgy, mint a magyar férfi játékosoknak -: jövő tavasszal előbb Luxembourgban rendezik az európai, majd Katarban a végső, úgynevezett világ selejtezőt.

Az olimpiai indulók női 28-as listáján Tóth a második, Póta pedig a negyedik legjobb európai születésű játékos, mivel Németországot, Ausztriát, Lengyelországot, Hollandiát, Törökországot, Franciaországot és Luxemburgot is honosított ázsiai asztaliteniszező képviseli. Tóthnál csak a fehérorosz Viktorija Pavlovics (16.), Pótánál még a román Daniela Dodean (20.) van előkelőbb helyen a rangsorban az öreg kontinensen születettek közül.

A férfiaknál sokkal kevésbé jellemző az ilyen mértékű honosítás, a 28 ötkarikás résztvevő között csak az osztrák Chen Weixing a kivétel.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s