A siketlimpikonok megkapják jutalmukat

Közel 500 millió forintot csoportosított át a kormány a 2009. évi Siketlimpián, valamint a 2006., 2008. és a 2010. évi Siketek Sakkolimpiáján érmet, vagy pontszerző helyezést elért sportolók elmaradt jutalmainak kifizetésére – a rendkívüli kormányzati intézkedések kiadási előirányzat terhére.

Ezzel a döntésével a kormány azt az igen vitatott helyzetet számolja fel, amely még az előző kormányzat idején keletkezett.

Az egykori Önkormányzati Minisztérium (ÖM) az elmúlt években a 2009. évi Siketlimpián, és a 2006., 2008., 2010. évi Siketek Sakkolimpiáján érmet, vagy pontszerző helyezést elérő sportolóknak nem fizetett jutalmat, a sportolók véleménye szerint tehát velük méltatlanul bánt.

A siketlimpikonok elmaradt jutalmainak rendezését Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős helyettes államtitkára, többszörös paralimpiai bajnok már a kormányváltás előtt kezdeményezte az ÖM akkor illetékes, sport szakállamtitkáránál. Szekeres Pál a kormányzati átadás-átvételt követően, tavaly több alkalommal személyesen is egyeztetett a jogorvoslatot kezdeményező sportolók peres képviselőjével, valamint a hallássérültek sportszövetségének elnökével, bízva abban, hogy kialakítható egy egységes, minden érintettre kiterjedő megállapodás. A NEFMI helyettes államtitkára felvette a kapcsolatot Horváth Balázzsal, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének elnökével, majd Kósa Ádámmal, az Európa Parlament képviselőjével, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnökével, és kérte, hogy egyeztetve az érintettekkel (nemcsak az ügyvédhez forduló sportolókkal, hanem azokkal is, akik nem pereskedtek jutalmukért), egységes, mindenkire vonatkozó, konkrét összegeket megjelölő kérést fogalmazzanak meg a tárca felé.

Az olimpiai jutalom egyszeri juttatás, amelynek összege törvényi vagy egyéb jogszabályi rendelkezésben nem jelenik meg, azt nem törvényi kötelezettség teljesítése körében nyújtja a kormány. Ez azt jelenti, hogy a jutalom nyújtására, mértékére, a jutalomban részesülők körére ez ideig nem volt normatív rendelkezés. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozatai pedig nem jelölték meg a kifizetések konkrét összegét. Ezért kellett ennek kapcsán az érintettekkel az elmúlt hónapok során számos egyeztetést lefolytatni.

A Magyar Közlöny 2011/55. számában megjelent 1168/2011. (V.26.) Korm. határozat a Siketlimpián és a Siketek Sakkolimpiáján sikereket elérő sportolók és edzőik eredményességi jutalmának fedezetére keretösszeget biztosított. A NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága írásban is tájékoztatást küldött az érintett sportolókat és edzőiket a kormány közelmúltban meghozott döntéséről.

Levelében a tárca azt is jelezte, hogy a jutalmak után felmerülő járulékok költségeit a kormány viseli, illetve egyidejűleg megteszi a szükséges intézkedéseket a jutalmak személyi jövedelemadó mentessége érdekében. Ezután következhet az egyes jutalmakra vonatkozó megállapodások megkötése mind a sportolókkal, mind a sportszakemberekkel. Az eljárás szerint, a kormányhatározatban előirányzott keretösszegen belül nyílik lehetőség az egyes jutalmak összegének meghatározására.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium / Sportért Felelős Államtitkárság

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s