Lőttek a szétlövésnek?

Kozák Danuta, Vajda Attila és Dombvári Bence nyerte az egyeseket pénteken a kajakosok és kenusok második válogatóversenyén. Formálódik az Eb és vb csapat! – adta hírül a Magyar Kajak-Kenu Szövetség honlapja.

Az történt, amire vártunk! Mindhárom felnőtt döntő izgalmas és színvonalas csatát hozott a szegedi válogatóversenyen. Nem is csoda, hiszen itt már egyértelműen az Eb és vb indulás volt a tét.

A férfi kajakosok 1000 méteres számával kezdődött a döntők sora. Az első válogató aranyérmese, Dombi Rudolf nem is nevezett, így már a rajt előtt biztos volt, hogy új győztest avatnak. Végül a mindössze 19 éves Dombvári Bence nyert, majdnem egy másodperces előnnyel, Pauman Dániel és Kökény Roland előtt. Elméletileg így a hétfői szétlövésen kellene eldönteni, hogy ki induljon K-1 1000 méteren a nyár világversenyein, de egyáltalán nem biztos, hogy lesz Dombi, Dombvári ki-ki meccs. Ez még a párosok eredményétől és a versenyzők döntésétől függ.

Dombvári Bence nyilatkozata: „Sokkal nehezebb döntőre számítottam, egyáltalán nem voltam biztos a futam előtt, hogy nyerek. Bízom benne, hogy ezek után tagja leszek az Eb és vb csapatnak, igaz én szívesebben mennék párost, mint egyest. Szalai Tamással párban több esélyt látok a jó szereplésre a nemzetközi mezőnyben, persze ehhez párosban meg kellene nyernünk a válogatót…”

A kajakosok után a kenusok következtek, 1000 méteren. Vajda Attila nyerte az első válogatót, bár májusban igencsak megszorongatta Sáfrán Mátyás és Varga Dávid. Most is ők ketten voltak az olimpiai bajnok legnagyobb ellenfelei. A hajrában azonban már kétség sem férhetett Vajda Attila győzelméhez, Varga Dávid lett a második, Sáfrán Mátyás pedig a harmadik. Vajda Attila indulhat tehát C-1 1000 méteren a belgrádi Európa-bajnokságon, aztán az év legfontosabb versenyén, a szegedi MOL Kajak-Kenu Világbajnokságon.

Vajda Attila nyilatkozata: „Eddig minden a tervek szerint történik! Jól sikerült a felkészülés, a tavaszi edzőtáborozás, az első válogatón is jól mentem, és most megint összejött a győzelem. Egy kicsit megnyugodhatok, hiszen ezzel kvalifikáltam magam az év legfontosabb versenyeire. A felkészülés azonban ugyanolyan kemény marad, mint eddig volt. A cél egyértelmű: hazai közönség előtt aranyérmet szeretnék nyerni az augusztusi világbajnokságon.”

Sokan kettő, mások három, néhányan pedig ötesélyesnek tartották a nők 500 méteres versenyét. Az biztos, hogy olimpiai, világ és Európa-bajnokok sora állt rajthoz. Ez első válogatón szerzett arannyal a zsebében talán Kozák Danuta készülhetett legnyugodtabban a döntőre – igaz utólag elárulta, hogy nagyon régen izgult ennyire… Kozák Danuta tavaly Eb-t nyert, a világbajnokságon azonban Janics Natasa indulhatott. Most lehetősége volt a Domino Honvéd versenyzőjének arra, hogy egy győzelemmel két világversenyre szerezzen indulási jogot. 16 század döntött a célban! Kozák Danuta ennyivel tudott győzni, az egyes pálya előnyeit remekül kihasználó Benedek Dalma előtt, aki szűk másodperccel előzte meg Kovács Katalint. Kozák Danuta tehát mindkét válogatót megnyerte, így a C-1 1000 méterhez és (talán?) a K-1 1000 méterhez hasonlóan női K-1 500 méteren is lőttek a szétlövésnek.

Kozák Danuta nyilatkozata: „Nagyon örülök, boldog vagyok, a célban meg is könnyeztem a győzelmet. Érdekes, hogy a rajt előtt nagyon izgultam és féltem, de aztán sikerült megnyugodnom. Gratulálok Katinak és Dalmának, azt gondolom, hogy nagy csatában sikerült őket legyőznöm. Dalmát nem láttam a szélső pályán, csak az utolsó pillanatban néztem ki oldalra, és megdöbbentem, hogy szinte egyszerre értünk célba. Most még nem a jövő heti Eb jár a fejemben, hanem a páros, jó lenne ott is nyerni.”

Benedek Dalma nyilatkozata: „Mindenki annyit mond, hogy Gratulálok Dalma, nagyon kevésen múlt…! Bizony, majdnem sikerült. Utálom a hátszelet, szenvedős pályát mentem, és valóban nagyon kevéssel kaptam ki. Rengeteg problémám volt a felkészülés alatt, betegség, sérülés, autóbaleset, ezek után szinte hihetetlen, hogy majdnem nyertem. Kár érte…”

Kovács Katalin nyilatkozata: „A lelkiismeretem tiszta, most ennyire futotta az erőmből. Persze, boldog nem vagyok, de tragédia sem történt, győzött a jobb. A harmadik hely miatt azonban egy kicsit bosszús vagyok. Dalmát nem láttam kint a surranó pályán, van bennem egy tüske amiatt, hogy legyőzött.”

Storcz Botond, felnőtt kapitány nyilatkozata: „Szép versenyeket, jó csatákat láttunk. Dombvári Bencénél külön öröm, hogy még csak 19 éves, és ilyen jól szerepel a felnőttek között. Bence, tipikus egyes versenyző. Vajda Attila magabiztosan nyert, hasonló taktikával, mint az első válogatón, de minden dicséretet megérdemel Varga Dávid és Sáfrán Mátyás is. A lányok izgalmas csatát vívtak, tényleg csak centikkel kapott ki Benedek Dalma. Vajda Attila és Kozák Danuta így már biztos Eb és vb csapattag, Dombvári Bence meg kivívta a jogot 1000 egyesben a szétlövésre. A párosok eredményétől függ, hogy Dombi Rudolffal meg kell-e küzdenie a belgrádi és a szegedi indulásért.”

férfi K-1 1000 m (olimpiai szám):
1. Dombvári Bence (Domino Honvéd) 3:31.453 p
2. Pauman Dániel Máté (MTK) 3:32.317
3. Kökény Roland (Esztergom) 3:32.827

férfi C-1 1000 m (olimpiai szám):
1. Vajda Attila (EDF Démász-Szeged) 3:51.929
2. Varga Dávid (MTK) 3:56.009
3. Sáfrán Mátyás (KSI) 3:57.401

női K-1 500 m (olimpiai szám):
1. Kozák Danuta (Domino Honvéd) 1:48.388
2. Benedek Dalma (MTK) 1:48.550
3. Kovács Katalin (Domino Honvéd) 1:49.402

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s