Kubala Lászlóra emlékeztek Barcelonában, a királyi palotában

Kubala Lászlóra, az FC Barcelona magyar játékosára, a spanyol labdarúgó válogatott leghosszabb ideig regnáló szövetségi kapitányára emlékeztek Barcelonában, a királyi palotában.

Az EMMI Sportért Felelős Államtitkárság keddi tájékoztatása szerint az ünnepi megemlékezésen köszöntőbeszédet mondott Gerard Figueras, Katalónia sportért felelős főtitkára és Pau Vilanova az FC Barcelona igazgatótanácsának tagja, majd a Kubala családot köszöntötte dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, valamint Dr. Balogh Csaba, a KKM közigazgatási államtitkára.

Kubala László olyan világklasszis, akit a Barcelona fennállásának 100-dik évfordulóján 1999-ben a szurkolók a csapat történetének legjobb játékosává választottak, akiről még életében film készült és dal is született, akinek, mint a klub valaha élt egyik legnépszerűbb játékosának – 2009-ben a Camp Nou központi helyén szobrot állítottak – fogalmazott az államtitkár. Majd Kubala motiváló ars poeticáját idézte meg: „Akarni, tudni, bírni”. Végezetül példaként állította mindenki elé sporthoz való kötődését, hiszen Kubala Lászlónak szenvedélye volt a testmozgás, még hatvanéves korán túl is rendszeresen kilométereket futott és kerékpározott.

Kubala Lászlónak köszönhetően Barcelona és Magyarország között örökké marad egy kapocs, amit nem lehet elszakítani, amelyről a magyar kormány és a Magyar Sportújságírók Szövetsége is kiemelten gondoskodik. A mi feladatunk, hogy emlékét megőrizzük, szellemét pedig továbbvigyük.

Ünnepi köszöntőjét követően Szabó Tünde és Balogh Csaba átadták ajándékaikat Kubala László fiainak, Carlosnak és Lászlónak, egy-egy arannyal bevont Szent Korona replikát, így is kifejezvén Magyarország tiszteletét édesapjuk sportolói munkássága és emberi nagysága előtt.

Az emlékünnepélyen Tarlós István, Budapest főpolgármestere méltatta Montserrat Garcia Riust, a Kubala szobor alkotóját, majd arról a kezdeményezésről is beszélt, hogy mind a magyar fővárosban, mind Barcelonában nevezzenek el közterületet Kubala Lászlóról.

Az este folyamán a vendégek élőben hallgathatták meg Kubala László kedvenc dalait és a kifejezetten róla írt dalt is, valamint rövid összeállítást tekinthettek meg a sport legendáról készült filmekből. A Magyarok Barcáért című film rendezője, Kocsis Tibor személyesen tartott ismertetőt Kubala László életét bemutató új filmjéről.

A gála keretében Dunai Antal, olimpiai bajnok futballista és Dr. Kovács Barnabás, barcelonai főkonzul megnyitották a KUBALA 90 fotókiállítást, amely a népszerű focista és sikeres sportvezető életútját dolgozza fel.

Az ünnepségsorozat célja, hogy méltó emléket állítson Kubala Lászlónak és mind a két nemzet, illetve a Barca háláját, elismerését fejezze ki a családtagok számára.

fotók: Dr. Szabó Tünde facebook oldala

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s