Szerdán kezdődik az ICF Női Kenu Kupa Szegeden

Szerdától 28 ország női kenusai szerepelnek Szegeden, az első ICF Női Kenu Kupán. Magyar részről hat fiatal versenyző áll rajthoz, hiszen legjobbjaink már a jövő heti szegedi válogatóra készülnek.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség hivatalos honlapjának keddi tájékoztatása szerint tavaly ősszel döntött a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság arról, hogy 2020-tól a női kenusok is szerephez jutnak az olimpiákon. A szakág fejlesztése már jóval korábban elkezdődött, először 2009-ben a kanadai Darmouthban szerepeltek a női kenusok – igaz, még bemutató jelleggel – a világbajnokság programján, és azóta is töretlenül lépnek előre az olimpia felé vezető úton. Ehhez nyújt segítséget a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség, amely minden évben megrendezi felzárkóztató táborát, az idén a Gubacsi hídnál lévő Kolonics György Vízisport Központban készültek a hölgyek, akik szerdán és csütörtökön az ICF Női Kenu Kupán mérhetik össze tudásukat.

Május elején a világ minden tájáról érkeztek versenyzők a Kolonics központba, ahol az olimpiai bajnok Pulai Imre, Selmeczi Gábor, Schromm Barnabás és Szabó András irányításával el is kezdték a munkát. Volt, aki már a montemori Világkupán rajthoz állt, a többség azonban itt, Szegeden rajtolt, s továbbutaztattuk a csapatot a belgrádi versenyre is. A felzárkóztató tábor ezzel a Női Kenu Kupával ér véget” – mondta Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány, aki szerint hasznosnak bizonyul az ICF programja.

Korábban a franciaországi Boulogne-ban volt a női kenusok edzőközpontja, ahol Balla Virág és Nagy Bianka is megfordult. Úgy látom, a szakág bázis egyre szélesebb, a fejlődő országok indulóinak köszönhetően a 2015-ös milánói világbajnokságon például hat előfutamot rendeztek női C-1 200 méteren. Több induló volt, mint a kajakos számokban” – folytatta Hüttner Csaba, aki hat fiatal versenyzőt, Aczél Nórát, Kaszás Klaudiát, Sztolyka Ritát, Kisbán Zsófiát, Kállai Petrát és Balló Gabriellát állítja csatasorba az eseményen.

Legjobb versenyzőink, vagyis Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső vagy Lakatos Zsanett már a jövő heti válogatóra készülődnek, a győri lányok amúgy is végigversenyezték a Világkupa-sorozatot. Most fiataljaink kerülnek reflektorfénybe, de nincs elvárás velük szemben, a tisztes helyt állás a cél” – tette hozzá a kapitány.

A versenyzők szerdán és csütörtökön C-1 200, 500 és 2000 méteren, illetve C-2 200 és 500 méteren mérhetik össze tudásukat.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s