A vívóválogatott kapitánya szerint elsősorban a kardozóktól várható érem

Elsősorban a kardozóktól vár kiemelkedő szereplést Udvarhelyi Gábor, a vívóválogatott szövetségi kapitánya a jövő heti grúziai Európa-bajnokságon, Tbilisziben.

A szövetség szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a férfiaknál csapatban és egyéniben is összejöhet az éremszerzés, míg a nőknél egyéniben. A párbajtőrözőktől, illetve a női tőrözőktől “pontszerző helyekre” számít – ugyanakkor hozzátette, hogy női párbajtőrben nagyon örülne, ha lenne egy érem -, míg férfi tőrben már az is sikernek számítana, ha egyéniben valaki eljutna a legjobb 16-ig, a csapat pedig a negyeddöntőig.

“Meg kellett kezdeni a fiatalok menedzselését” – utalt arra, hogy a világkupa-versenyeken új versenyzők is feltűntek, illetve, hogy az Eb-csapatban a tavalyihoz képest hét helyen van változás, s hat újoncot avatnak. Az olimpiai ciklust illetően hangsúlyozta, a legfontosabb ezúttal is a kvalifikáció, s hogy megfelelően erős válogatott alakuljon ki a kvótaszerzés időszakára.
A csapatok kijutása az elsődleges, mert az egyéniben is maximális indulási lehetőséget jelent, ráadásul ez jelzi egy ország erejét” – tette hozzá.

Férfi kardban a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron, illetve Szatmári András is ott van a világranglistán a közvetlen élcsoportban, akárcsak női kardban Márton Anna, valamint női párbajtőrben a Rióban szintén aranyérmes Szász-Kovács Emese, aki vezeti a rangsort. Vele kapcsolatban a kapitány az MTI-nek megjegyezte, azért nehezebb a dolga a férfi kardozókénál, mert “ő egyedül van”.

Csapatvezetőként utazik ezúttal az Eb-re Boczkó Gábor, a magyar párbajtőrvívás elmúlt időszakának egyik meghatározó alakja, aki megköszönte a bizalmat és reményét fejezte ki, hogy ebben a szerepkörben is meg tud felelni az elvárásoknak.
Remélem olyan sikeres leszek, mint a pályafutásom során. Vívóként tudom, hogy a versenyzőknek mire van szükségük, mindenben szeretném segíteni a csapatot” – mondta.

Boczkó pályázik az európai szövetség vezető testületébe, az erről döntő szavazást a versenyeket megelőzően, vasárnap tartják.

A tavaly Rióban vele együtt bronzérmes, de októberben megsérült Rédli András azzal kezdte mondandóját, hogy gyógytornáról érkezett, a térde százszázalékos állapotba hozatala folyamatban van.

A világkupa-sorozat végén, azt hiszem, már megmutattam, hogy számolni kell velem” – folytatta a 2014-es év egyéni Európa-bajnoka, aki bízik a párbajtőrcsapatban, már csak azért is, mert – mint emlékeztetett rá – két versenyen is csak egy tussal kapott ki a legjobb négy közé jutásért rendezett mérkőzésen.

A munkát elvégeztük, a formánk biztató” – tette hozzá.

Legutóbb Szilágyi Áron nyert egyéniben aranyérmet 2015-ben, tavaly egy-egy ezüsttel, illetve bronzzal a hetedik helyen végzett Magyarország a lengyelországi Eb éremtáblázatán. A második helyet Márton Anna, a harmadikat Szász Emese vívta ki.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Eb után egy hónappal kezdődik a lipcsei világbajnokság, amelyre lehetnek ugyan cserék, de jelentős változások nem várhatók.

Csampa Zsolt elnök bejelentette, hogy új támogató áll a szövetség mögé. Tóth Eszter Anna, a Hell Energy Magyarország Kft. PR-igazgatója, szóvivője pedig úgy fogalmazott, hogy előrehaladottak a tárgyalások, napokon belül alá fogják írni a szerződést.

A magyar vívóválogatott Eb-kerete:

férfi tőr:
Dósa Dániel, Mátyás Bálint, Németh András, Hári Máté

női tőr:
Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Knapek Edina, Lupkovics Dóra

férfi párbajtőr:
Somfai Péter, Siklósi Gergely, Bányai Zsombor, Rédli András

női párbajtőr:
Szász-Kovács Emese, Mihály Kata, Kun Anna, Budai Dorina

férfi kard:
Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás

női kard:
Márton Anna, Katona Renáta, Záhonyi Petra, Pusztai Liza

(MTI)

fotó: hunfencing.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s