Talmácsi Gábor: “Örül a lelkem, hogy sikerült megőriznem a 6. helyet”

Nagyon gyorsan elszaladt az idei vb szezon, mely során nagyon sok minden történt. Egy évvel ismét tapasztaltabbak, rutinosabbak lettek a csapatok és a pilóták.

Az esőtől nem kellett tartani a verseny napján sem, így leginkább csak az ellenfelekkel kellett megküzdeni a versenyzőknek, már ha motorjuk beállításai rendben voltak. A bemelegítő edzésen Talmácsi Gábor speed upja talán a hétvége során a legrosszabbul működik, így visszatértek az FP3 során használt beállításokhoz.

A Moto2-esek versenye 12.15 órakor rajtolt és az utolsó 26 kör megtétele sok mindenről döntött – többek között az összetett 2. és 3. hely sorsáról, arról, hogy Talmácsi Gábornak sikerült-e megőrizni előkelő 6. helyét. A lámpák szabad jelzését követően 42-en indultak meg. Elsőre úgy tűnt, hogy a magyar versenyzőnek sikerült jól elkapni a rajtot, az első kanyarhoz érkezve belső íven néhány helyet előrelépett, majd a másodikban fékeznie kellett és a megelőzöttek visszaelőzték. Az élen óriási és látványos csatát hozott az utolsó verseny. Voltak, akik hibáztak, túlvállalták magukat emiatt idő előtt búcsúzniuk kellett. Gábor motorja nem fordult és a féktávokon sem működött tökéletesen, így később tudott csak gázt adni, ezek a problémák pedig nem tették lehetővé, hogy felzárkózzon az élmezőnyre és a korábbi évek alapján tőle nem szokatlan csatározásokban láthassuk. A verseny folyamán végig maga mögött tartotta Jules Cluzelt, aki köztük volt azoknak, akik a pontversenyben veszélyeztették 6. helyét és pontosan tudta, hogy bár csúszkál alatta a motor, célba kell érnie és pontokat kell szereznie, hogy megőrizze pozícióját a tabellán.

Az élen Iannone, Simon, Abraham és Elias ádáz harcot folytatott, még az utolsó körben sem volt egyértelmű, hogy melyik versenyző hányadikként halad át a célvonalon, mikor Toni Eias hibázott, ez némileg kizökkentette Julian Simont is, amit a szemfüles cseh pilóta azonnal kihasználta és az élre állt. A 2-3. helyért Iannone és Simon küzdött, akik végül ebben a sorrendben értek célba. Talmácsi Gábort 10. lett.

Talmácsi Gábor nyilatkozata:

“Örül a lelkem, hogy sikerült megőriznem a 6. helyet, ami mégiscsak elárul valamit egy nem túl szerencsés szezont követően. Az idei évadot a Humangestes korszakhoz tudnám leginkább hasonlítani. Sokat küzdöttünk, de mindig a maximumra törekedtem, így nagy dolognak tartom, hogy egy ilyen erős mezőnyben 6-ként zártam. De visszatérve kicsit a mai versenyre: nem volt szenzációs, nem olyan volt, mint amilyet terveztem az utolsó versenynek. Végig küzdöttem a motorral a kanyarokban, féktávon és később tudtam csak gázt adni, mint ahogy szerettem volna. Mindeközben próbáltam arra is figyelni, hogy Cluzelt magam mögött tartsam. Sok minden összejött ebben az évben, de úgy gondolom, hogy 6-nak lenni egy ilyen kiélezett kategóriában semmiképp sem lebecsülendő. A tárgyalások továbbra is folynak arról, hogy 2011-ben hol folytatom. Meglátjuk, mit hoz a jövő.”

2010. Gyorsasági Motoros Világbajnokság, Moto2 géposztály végeredmény:
1. Toni Elias
2. Julian Simon
3. Andrea Iannone
4. Thomas Luthi
5. Simone Corsi
6. TALMÁCSI GÁBOR

Forrás: Faster Management

Hozzászólás